top of page
Search
  • Ma Noëlle Marange

Comencen les tertúlies de 2019 amb Jean Paul Cassez


Aquest any 2019 L’Associació de fotografia Besalux reprèn una de les seves activitats favorites: les trobades de fotògrafs.

Així, el dilluns, 4 de març a les 20h, al carrer Portalet, 7 (local d'entitats de Besalú) tindrà lloc la cinquena trobada. Per ser la primera de l’any hem pensat donar la paraula a un membre del grup de fotògrafs que solen assistir a les nostres tertúlies. Es tracta de Jean-Paul Cassez.

Jean-Paul Cassez, enginyer químic a punt de retirar-se és un gran apassionat de la fotografia, art al qual s’inicia molt jove, a França, el seu país d’origen. Quan conta les seves primeres experiències, Jean-Paul parla de fotos “fetes a la terra”, de “paisatges terrestres” i de les estones passades dins del seu laboratori, com molts fotògrafs que varen conèixer la tècnica considerada avui com ancestral: L’argèntica.

Resideix a Catalunya des de l’any 1982 i serà a finals dels anys noranta que torna a connectar amb la fotografia. Durant una dècada, presenta treballs a varius concursos i guanya, per exemple el primer premi del “Consurso de Fotgrafia y Montaña” l’any 2008 organitzada por l'Agrupació Esportiva de Toloño (La Rioja).

Però, és explicant-se que llavors em mira fixament i em diu: “La fotografia terrestre m’avorreix” (...) “La terra és sempre la mateixa, aleshores vaig pensar que m’agradaria tant fotografiar des de l’aire com sota el mar. No sabia què triar... ho hauria de decidir la sort. Cara o creu. Va ser creu. Va guanyar la foto submarina”.

Gràcies a un curs avançat de fotografia submarina a l’Illa de El Hierro a Canàries al 2009, la seva carrera com a fotògraf fa un gir: a partir d’aquesta època es dedicarà a aquesta disciplina.

Tot i així, la seva pràctica la realitzarà progressivament ja que no solament aquest tipus de fotografia implica la practica d’un esport –el submarinisme- sinó que implica també la compra d’un material costos. La fotografia digital s’imposa i Jean-Paul descobreix, al mateix temps, l’esport, els viatges i els paisatges submarins de diferents oceans.

Un cop més guanya varius concursos i exposa el seu treball a diferents llocs de la comarca de Girona: Banyoles, l’Estartit, Celrà...

Jean-Paul, durant la tertúlia, ens explicarà els seus treballs a partir de dues sèries de fotos:

La primera seran fotos fetes en “macro” i la segona seran fotos fetes amb l’ajuda d’un gran angular. Ens parlarà de llums, de colors, de velocitat d’obturació, i de tots els paràmetres que no utilitza quan treballa amb el programa Ligthroom, perquè no són necessaris. Ja que els colors han de ser naturals, perquè els contorns d’un animal aquàtic mai poden ser absolutament nítids. Perquè aquest tipus de fotografia significa: moviment de l’aigua, moviment del peix o fins i tot de la planta, a més del moviment del nostre cos.

Malgrat totes aquestes dificultats, podem parlar d’una fotografia artística: les normes de composició són les mateixes que la fotografia terrestre: fem el retrat de l’animal, ensenyem la seva cara, la seva mirada. Recerquem un punt de fuga, una diagonal que travessa la imatge...

I tot això alhora, com s’aconsegueix? Per intuïció. És a dir, que la intuïció és la experiència.

Jean Paul actualment continua immers en projectes, el seu darrer repte: una exposició de fotos en Blanc I Negre a Begur.

Curiosos i curioses us esperem!

47 views0 comments
bottom of page