top of page
Search
  • Ma Noëlle Marange i Laura R. Grau

El documentalista i fotògraf Dani Lagartofernández convidat especial a la IV Tertúlia entre Fotògraf


L’Associació fotogràfica Besalux convoca una nova trobada en un espai obert a compartir inquietuds.

Tindrà lloc el proper dilluns, 5 de novembre a Can Tenas (carrer, Portalet, 7) de Besalú a les 20h.

Amb una periodicitat bimensual l’entitat es mou per consolidar un punt de reflexió entorn al món de la imatge. En aquesta ocasió comptaran com amb el comunicador, educador i activista Daniel Lagartofernández.

Un autor amb un treball que convida a gaudir-se des de diferents disciplines com ara antropològiques, geogràfiques, artístiques i polítiques.

Retrat: Daniel Lagarto Fernández. Foto de Ernest Sarino Mandap

L’associació, d’aquesta manera, obre un nou recorregut entre les seves tertúlies per exposar d’una forma clara la fotografia com a mitjà d’expressió. Una manifestació més enllà de la bellesa i l’estètica per endinsar-se, de la mà d’en Daniel Lagartofernández, en un punt de inflexió entre cultures i conflictes. Una realitat que en ocasions pot resultar incòmode i obre una finestra per obrir els ulls al món que ens envolta.

Fotografies Daniel Lagartofernández. Esquerra: Indigenas Uitotos (Bogotá) / Dreta: Griots_Burkina Faso (Olot)

Lagartofernández comunica, completa i alia la seva sensibilitat i empatia per recolzar els col·lectius més fràgils del sistema i convidar-nos a reflexionar. Una necessitat de comunicar des d'un lloc on no els vol mostrar als seus protagonistes com a víctimes, sinó pel que realment són: supervivents, com a tret existencial, moral i polític. Daniel reconeix haver-se iniciat en la fotografia des d’una forma més intuïtiva però després de lluitar i vèncer un càncer, la seva fotografia i el seu treball es retroben amb una necessitat de ser mirall de les dignitats i conflictes humans, per poder-se entendre's a ell mateix una mica millor.

Gaza, Egipte, Colòmbia, Japó, Sàhara Occidental, Catalunya... amplis recorreguts d’un explorador que es converteix en un mirall de la naturalesa humana amb les seves grandeses i imperfeccions. Actualment treballa en un projecte educatiu en una constant lluita per la transformació social.

Retrat: Daniel Fernández. Fotografia de Glòria Huertas

Petita Biografia de l’autor convidat

(Fons i textos Portafoli Daniel LagartoFernández)

Nascut a Barcelona l’any 1971 estudia fotografia a l’Escola Gris Art a la Ciutat Comtal i Ciències Empresarials a la UB i a la Universitat de Pau (França). L’any 1996 es trasllada a Londres on treballa com a fotògraf free-lance i creatiu multimèdia per a estudis de disseny i firmes corporatives multinacionals.

Des de l’any 2003, ja establert a La Garrotxa, dóna un gir professional cap a la comunicació social posant tots els seus coneixements en defensa dels Drets Humans, en el més ampli dels sentits, desenvolupant gran número de projectes, audiovisuals i fotogràfics internacionals, de sensibilització i educatius.

En 2014 rep una Rotary Peace Fellowship i cursa un màster en Estudis de Pau y Resolució de Conflictes en la Internacional Christian University a Tokio (Japó), i forma part de l’equip d’investigació participativa de la Universidad Javeriana, a Cali (Colombia). Abans de deixar Japó també dirigeix un projecte interdisciplinari amb reconeguts ballarins de butoh, amb qui realitza un espectacle que suposa un exercici de traducció cultural i diàleg intercultural.

Ha sigut convidat de classes magistrals arreu del món centrades en el seu interès en analitzar realitats locals sense oblidar la seva validesa en contextos globals. Col·labora com a professor convidat al Center for the Study of Genocide and Human Rights de la Rutgers University, a New Jersey (EEUU) i actualment desenvolupa un projecte d’educació: “Educ-actores Arte y transformación social” amb la Fundación Cultura de Paz.

64 views0 comments
bottom of page