top of page
Search
  • Autora: Ma Noëlle Marange / Fotografies: Laura R.

LEGENDA GERUNDAE DE MARCELO CABALLERO


El dijous 29 de novembre al vespre el fotògraf argenti Marcelo Caballero va presentar el seu llibre de fotografies dedicades al casc antic de Girona i al que va col·laborar la nostra associació BESALUX a través de la campanya de mecenatge Verkami.

La presentació va tenir lloc al local dels Amics del Museu d’Art a Girona amb Cristina Masanés –periodista i escriptora- que ha escrit el pròleg i que va fer d’interlocutora al Marcelo.

Fotografia: Laura R. Grau

Què podem dir d’aquest fotògraf argenti que es va enamorar de la capital empordanesa fa uns 10 anys? El títol del seu llibre ens revela la resposta:

El que ens vol transmetre Caballero es que Gerunda, ciutat creada abans de la Via Augusta, amaga discretament, silenciosament unes llegendes que només les seves ombres movedisses, les verticals centenàries, la llum mi-crepuscular mi-nocturna saben descobrir-se a qui les sap perseguir.

Caballero, doncs, es va dedicar a cercar i recrear aquestes 3 unitats –ombres, verticals, llum fosquejant- per entendre i fer-nos entendre els secrets i misteris seculars del casc antic de la ciutat. Amb aquest propòsit de reproduir un sol element a la vegada, el conjunt de la seva obra ens ajuda a llegir les llegendes. Ho entenem si ens aturem a pensar en què estan atrets els visitants d’un dia? Sembla que estiguin atrets per imatges binomis llum-ombra, horitzontals-verticals, dia-nit, ciutat antigua-ciutat moderna. Els contrastes ens aporten una aparença. L'unitat un des-cobriment.

El llibre presenta 54 fotografies acompanyades per fragments de l’escriptor gironí Carles Ribó, (Salt, 1930-2005)

“La torre de l’església de Sant Feliu es llança cap al cel com una fletxa que cerca l’Absolut”.

Aquesta frase d’en Carles Ribó il·lustra la fotografia de l’església de Marcelo Caballero.

Fotografia: Laura R. Grau

Dades del llibre:

Fotografies: Marcelo Caballero

Textos: Carles Ribó i Siqués

Introducció: Cristina Masanés

Maquetació: Stefano Valentini

Impressió: The foto Club

1era edició: novembre 2018

300 exemplars

11 views0 comments
bottom of page