Esteve Serra Sabaté ens presentarà el seu treball L'Altra Garrotxa durant l'exposició col·lectiva fotogràfica de Besalú i hem aprofitat per conèixer una mica més.
1- Com vares arribar al món de la fotografia?
Als 18 anys vaig anar a Àfrica per primera vegada, vaig emportar-me una Nikon FM2 del meu germà gran, sense tenir cap noció de fotografia, evidentment no vaig aconseguir cap foto acceptable. Em vaig enfadar i vaig començar a estudiar fent cursos de fotografia, i dos anys més tard em matriculava a la universitat.
2- Per les fotos que ja coneixem de tu, entenem que el paisatge humà unit al paisatge natural son els temes que més et caracteritzen. Tens una idea predeterminada sobre la natura o sobre la gent que retrataràs? O fent camí, son les fotos que venen cap a tu?
Les meves fotos es podrien incloure dins el sac de la fotografia documental, és a dir que no m’invento res, només busco el moment o l’enquadrament adequat des del meu punt de vista. Intento explicar un fet o una història, que cada foto d’un reportatge correspongui a un concepte o emoció diferent.
Per últim, penso que t’has de deixar sorprendre per tot el què vas trobant pel camí, però és important saber el què vols i què busques abans de sortir de casa. Si no només s’aconsegueixen fotos inconnexes.
3- Algun fotògraf et va guiar i ajudar a esdevenir el fotògraf que ets? Sigui pels seus treballs o els seus consells?
A nivell tècnic, a la universitat molts professors van ensenyar-me el poc que ser. A nivell artístic o manera de treballar, tinc molts referents i cada dia en trobo de nous, fotògrafs i no fotògrafs que tot i que no ser la cara que fan, segueixo el seus treballs, per exemple: Aaron Huey, Mathew Paley, Jordi Busqué, Navia, Stephanie Sinclair, Cristina Garcia Rodero, Pascal Maitre, Ami Vitale… I per descomptat els clàssics.
Però per sobre d'aquests he de col·locar en Tino Soriano, un bon amic que m’aconsella i m’ajuda no només a nivell fotogràfic sinó a entendre i viure la fotografia.
4- Des del punt de vista tècnic, quin tipus de material utilitzes? Tens un objectiu preferit? El que mai deixaries quan fas una sortida o un viatge?
Fa un parell d’anys vaig abandonar les càmeres reflex per passar-me a les mirrorless. Pels meus treballs personals utilitzo una Fuji X100F amb un 35mm fixe. No m’agraden els teleobjectius. Com deia en Robert Capa, si la foto no es bona és que no estaves prou a prop.
5- Fas servir molt el retoc per arribar a la idea inicial de la foto?
Només revelo les imatges no les retoco. Balanç de blancs, nivells, contrast…
6- Color o Blanc i negre?
Color
7- És possible avui ser fotògraf professional autodidacte? Avui en dia en que la tècnica és cada vegada més extensa, diversa, seria necessari passar per una escola de fotografia?
Si, és possible ser autodidacte, tot i que l’escola i els estudis poden accelerar aquest aprenentatge. La tècnica és un 25% del que suposa ser fotògraf. Si a més vols ser professional i viure de la fotografia, intervenen molts altres factors com a qualsevol altra professió.
8- Quins consells donaries a persones que es vulguin dedicar a la fotografia?
No m’agrada donar consells, prefereixo no contestar aquesta pregunta seria massa pessimista. Només diré que has de ser espavilat.
9- Estàs a punt de publicar un llibre de fotografies: “L’Altra Garrotxa”. Què ens pots explicar d’ell? Com has viscut aquest projecte?
He intentat aconseguir un retrat actual de l’Alta Garrotxa, des del punt vista etnogràfic. Per mi ha set una gran experiència. Aquests últims quatre anys, he visitat moltíssimes cases i famílies molt diverses entre elles, que configuren aquesta Altra Garrotxa. Sens dubte és el treball més extens i profund que he fet fins ara, espero que agradi als garrotxins, del què estic segur és que molts es sorprendran.
Kommentare