top of page
Search
  • Ma Noëlle Marange

Sortida al Circ Històric Raluy

Cada sortida fotogràfica té el seu atractiu, les seves característiques, el seu encant, les seves peculiaritats tècniques i artístiques. Totes son interessants, totes ens ensenyen tant des del punt de vista fotogràfic com humà.

Ara bé, potser la sortida que més ha fascinat el grup de socis de Besalux, pels qui varen poder assistir-hi, es la organitzada per en Josep Janer, en Met Pujol i coordinada per Vadò al Circ Raluy instal·lat a Banyoles per uns quants dies.

La direcció del Circ Raluy ens va convidar a assistir a l’espectacle i a poder fer-ne un reportatge fotogràfic ! Moltes gràcies a tots els seus extraordinaris artistes!

Arribada l’hora de la veritat, cauen les preguntes...

I... això de fer fotos a un espectacle de circ... aviem... com es fa?

Sense flash –­evidentment–, havent de captar acròbates en moviments constants, pallassos que es desplacen de manera inesperada al voltant de l’escenari... havent de jugar amb il·luminacions potents, protagonistes i movedisses; havent de retratar cares pintades a ultrança i vestits d’escenes; havent de descobrir les ànimes i els ulls que s’amaguen darrere d’aquestes màscares del circ.

Com es fa?

Com es fa per retratar l’atmosfera projectada per aquests artistes tan generosos?

Necessitaríem tornar i tornar vegades per penetrar el secret d’aquesta companyia que ens ofereix el millor espectacle de circ mai vist.

Totes aquestes preguntes, segur que cadascun dels fotògrafs se les va plantejar!

Però queda –entre tantes– una molt important: com es fa per captar la màgia?

Es deixa retratar?

Un cop resols els problemes tècnics, ens veiem confrontats en transmetre la gran emoció que ens arriba a l’intuir la presencia d’aquesta màgia sense rostre.

On es troba? On s’amaga? Mentre aquestes preguntes arriben a la nostra ment, nosaltres, disparem i disparem sense poder aportar resposta. No tenim ni temps ni ganes de respondre! Només procurem no moure la càmera per el nostre riure o la nostra emoció.

Aleshores, al final de l’espectacle, sabem que no tenim resposta a cap pregunta, però hem omplert la total capacitat de la nostra tarja!

I si la màgia del Circ Raluy fos indiferent a la nostra presencia com a fotògrafs sinó que fos sensible a la nostra presencia com a ànimes creatives capaces de parlar el seu mateix llenguatge?

Us deixem una petita mostra de la jornada.


89 views0 comments
bottom of page